SNIJPLANKEN
Je kunt snijplanken eigenlijk altijd gebruiken, ongeacht welk mes je gebruikt, wat je ermee snijdt of welke snijtechniek je toepast. Snijplanken zijn bij wijze van spreken de ideale ondergrond om te snijden voor op je werkblad in de keuken. Om ervoor te zorgen dat deze niet te verontreinigd wordt of zelfs beschadigd raakt, gebruik je snijplanken. Maar ze dienen ook eenvoudigweg voor het prettig snijden van alle ingrediënten. Welke snijplanken er zijn, hoe ze op de juiste manier worden gereinigd en waarom ze kunnen helpen de houdbaarheid van je messen te verlengen, kun je hier lezen.
Basisinformatie: Hiervoor heb je een snijplank nodig
Zodat je levensmiddelen in kleine porties kunt snijden, moet je natuurlijk met een mes snijden. De snijplank is ideaal als ondergrond voor het bereiden van levensmiddelen. Het beschermt je werkblad en het mes tegen beschadigingen en maakt het vakkundig snijden van verse ingrediënten mogelijk.
Snijplanken van hout of kunststof
Snijplanken in de keuken komen regelmatig in contact met scherpe messen. Daarom moet het materiaal het een en ander uithouden. Maar welk materiaal geniet de voorkeur? Wij raden snijplanken van hout of kunststof aan, die we ook in de online shop van ZWILLING aanbieden. Welk materiaal het beste is voor jou, beslis je zelf, maar wij helpen je bij deze beslissing. Beide materialen zijn geschikt om groente, vis of vlees te snijden. Snijplanken van hout zijn niet minder hygiënisch als planken van kunststof, maar er zijn wel verschillen, die wij zo meteen uitleggen.
Snijplanken van steen of glas: beter niet
We willen je tegelijkertijd twee andere mogelijkheden afraden: Snijplanken van glas of steen zijn niet geschikt als ondergrond om te snijden, omdat deze materialen de keukenmessen al snel bot laten worden. Hoe kan dat? Bij het slijpen van messen geldt altijd: het slijpmateriaal moet harder zijn dan het mes, anders treed er een omgekeerd effect op. En dat is ook precies de reden, waarom je beter geen snijplanken van glas of steen kunt gebruiken. Beide zijn harder dan de meeste messen en maken deze bij elk contact botter. Met de juiste snijplank kun je dus ook de houdbaarheid van je mes verhogen.
Snijplank van hout - natuurlijke look
Daarom kiezen wij dus voor hout, om precies te zijn buitengewoon hoogwaardige houtsoorten, zoals bijvoorbeeld de snijplanken van thermisch behandeld beukenhout, geolied beukenhout, bamboe of de Japanse cipres. Laatstgenoemde is een buitengewoon licht hout, maar desalniettemin bestendig en duurzaam. Het hout van de Japanse cipres wordt hiervoor niet gelijmd, maar uit een stuk tot snijplank verwerkt. Dankzij het edele uiterlijk van de houten planken is de Japanse cipres ook geschikt als materiaal voor onderzetters voor pannen en potten voor op de eettafel.
Onderhoud en reiniging van houten snijplanken
Een snijplank van hout vergt een iets uitgebreider onderhoud, zodat het lang meegaat en zijn natuurlijke schoonheid niet verliest. Hiervoor moet het regelmatig worden geolied. Maar eerst moet het zo heet mogelijk worden afgewassen, zodat de houten poriën zich openen. Laat de houten snijplank vervolgens volledig drogen. Breng de verzorgende olie in de richting van de vezel aan en verwijder overtollige restjes met een stukje keukenpapier. Je kunt de snijplank weer gebruiken zodra de verzorgende olie helemaal is geabsorbeerd.
Snijplank van kunststof - eenvoudiger te reinigen
Nu hebben we het over het eerder genoemde verschil: Snijplanken van kunststof weten te overtuigen door de snellere en eenvoudigere reiniging. Ze kunnen bijvoorbeeld in vergelijk met planken van hout sneller gereinigd worden en kunnen zelfs in de vaatwasser worden gereinigd. Bovendien zijn ze een beetje minder gevoelig voor verkleuringen en geurtjes.